Martinovo je praznik, povezan z zaključkom kmečkih opravil, predstavlja prehod jeseni v zimo, zaključek dela na polju in v vinogradu, "na martinovo se mošt spremeni v vino", pravi pregovor. Vino so pridelovali že Egipčani, aromatizirali so ga z medom, smolo in zelišči, bilo je prestižna pijača, običajno ljudstvo je pilo pivo. Predvsem pa so bili egipčanski vinogradniki med prvimi, ki so označevali vino z letnikom – praksa, ki se je ohranila do danes. In kakšno bo martinovo letos? Praznovanj ne bo manjkalo, nekateri jih organizirajo na prostem, gostinci pripravljajo večerje.
MOŠT SE SPREMENI V VINO, CENE VEČERIJ V EVRE: Koliko ste letos pripravljeni zapraviti za martinovanje? (ANKETA)
Slovenija

Martinovo označuje konec plodnega obdobja leta, ko so pridelki pobrani in pospravljeni, narava in človek pa sta pripravljena na zimo. Zahodne rimskokatoliške države ta praznik povezujejo s svetnikom Martinom iz francoskega Toursa, ki naj bi živel od leta 316 do 397. Bil je rimski vojak, ki je postal kristjan in škof. Legenda pravi, da je odrezal polovico svojega plašča in ga dal revežu na mrazu. Umrl je 11. novembra, zato Cerkev ta dan obeležuje njegov god.
Ker se je svetnik Martin pred imenovanjem za škofa skril med gosi, ki so ga izdale z gaganjem, je gos postala tradicionalna sestavina martinovega krožnika. Lahko je tudi raca, ob kateri se postreže rdeče zelje, krompir in mlince. Čeprav na Primorskem sestavljajo tradicionalni martinov krožnik bolj klobase, zelje, repa, pečena svinjska rebrca … Kakorkoli, letina v naravi je pobrana, zato je to čas za praznovanje, saj je zima pred vrati.
Preleteli smo nekaj menujev, ki so jih za letošnje martinovo pripravili gostinci na Primorskem. Na njih najdemo jedi iz buče, svinjsko potrebuševino, krompir, rdeče zelje, kostanj, kaki, račja prsa, mlince, jurčke, klobase, radič, račji pršut, gosjo pašteto, ješprenj … vse pripravljeno na nešteto načinov, ki si jih zmorejo zamisliti nadobudni kuharski mojstri – kot predjed, kot glavna jed ali sladica. Cene menujev, ki smo jih preverili, se večinoma gibajo od 30 do 35 evrov. Najcenejša martinova večerja, ki smo jo našli, stane 29 evrov in najdražja 46 evrov.
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!
V Goriških Brdih pripravljajo ta konec tedna tradicionalno martinovanje v Šmartnem, kjer bo za hrano in pijačo skrbelo 34 vinarjev in 16 gostincev. Martinovanja organizirajo tudi v drugih briških vaseh, zasebna martinovanja organizira še okoli 145 briških vinarjev.
Najbolje številne bodo prireditve na Krasu. V soboto organizirajo Odprte kleti ob Kraški vinski cesti, Martinovo soboto v Sežani s tržnico domačih dobrot, pravljično-doživljajski pohod za otroke Zlati čoln, v Lipici pripravljajo tekaški dogodek, praznik s tržnico bo tudi v Štanjelu, na martinovo doživetje vabijo v sežanski botanični vrt … in še bi lahko naštevali.
V Istri pripravlja v petek, 7. novembra, martinovanje največji istrski vinar Vinakoper. Prireditev Altroke Martinovanje pa bo v središču Kopra teden dni kasneje, 15. novembra.
