Od vode z okusom do sadnih jogurtov, omak za testenine … na njihovi embalaži nemalokrat vidimo zapis 'naravni okus'. Pa so ti izdelki tudi dejansko bolj zdravi?
OZNAKA 'NARAVNI OKUS' NA EMBALAŽI: Je takšen izdelek dejansko bolj zdrav?
Trendi
Ni velike razlike med naravnim in sintetično proizvedenim okusom, zato se oznaka 'naravno' najverjetneje uporablja zaradi marketinga, pravijo strokovnjaki. Potrošniki pravzaprav ne vedo, kaj takšen okus vsebuje.
Ameriška uprava za hrano in zdravila definira kot naravne okuse stvari, ki se pridobivajo iz rastlin (sadja, zelenjave, začimb) ali iz živali (meso, ribe, jajca, mleko) in katerih glavna funkcija je ojačevanje okusa.
Obstajajo kemikalije, kot je benzaldehid, na primer, ki se nahaja v siru, gobah in mandljih. Izvlečejo ga iz omenjenih surovin in ga uporabijo za aromatiziranje drugih izdelkov. To naj bi bil naravni okus. Na drugi strani so umetni okusi, ki jih naredijo sintetično iz neprehranskih surovin.
Komentiraj
Regional priporoča
Zadnje iz goriške
Več kronike
SILOVITO TRČIL V AVTOBUS S ŠOLARJI: Voznik avtomobila umrl, nekaj otrok poškodovanih
N.J.
-
včeraj ob 15:15
GROZA PRI CAZINU: Tako je mladoletnica 'razgalila' moškega, ki jo je spolno nadlegoval
T.K.
-
včeraj ob 14:16
NAPAD NA SPREHAJALIŠČU: Moški končal v bolnišnici, policija išče dva nasilneža
T.K.
-
včeraj ob 12:10
ŽALOSTNA NAJDBA NA LETALIŠČU: Tihotapca med nogami skrivala šest opičjih mladičev (VIDEO)
U.G.
-
včeraj ob 11:40
Novo iz Slovenije
SDS BREZ RADIKALNIH SPREMEMB: Edini kandidat za predsednika stranke znova Janez Janša
A.S.
-
včeraj ob 19:07
AJDOVŠČINA DANES PRAZNUJE: Uvršča se med najbolj razvite občine v Sloveniji
N.J.
-
5.5.2025 ob 20:06