Zakol prašiča v času od decembra pa vse tja do februarja, odvisno od polne lune, je bil za vsako družino poseben dan, neke vrste domač praznik. Pri tem opravilu so sodelovali vsi člani družine. Medtem ko so moški rezali prašičje meso na dele za različno uporabo, so se ženske lotile priprave kosila, ki je bilo vedno iz svežih svinjskih jeter s polento.
Potrebujemo:
Sveža svinjska jetra (količinsko po želji), večjo čebulo, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sol, poper in krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Na oljčnem olju popražimo na sesekljano čebulo, da porumeni. Med tem narežemo svinjska jetra. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo narezana jetra in mešamo. Ko jetra spremenijo barvo, dolijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Na koncu dodamo sol in poper ter še malo pokuhamo. Po želji lahko jed zgostimo z žličko drobtin. Tako pripravljena jetra ponudimo še topla s polento.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Zadnje iz goriške
Več kronike
NA PRIMORSKEM POŠKODOVANA JADRALNI PADALEC IN KAJAKAŠ: To so ugotovitve policistov
N.J.
-
danes ob 17:17
HUDA PROMETNA NESREČA NA BRAČU: Avto trčil v avtobus in zagorel, ena oseba je umrla
A.P.
-
danes ob 14:05
NESREČA S POBEGOM NA PRIMORSKEM: Na ovinku zbil kolesarko in jo pustil hudo poškodovano
M.U.
-
danes ob 13:34
Novo iz Slovenije
PROMET PO IZTIRJENJU ZNOVA STEKEL: Med Sežano in Divačo le po enem tiru, možne so zamude
M.U.
-
danes ob 09:23