ALI JIH DASTE V VODO TAKOJ ALI ŠELE, KO ZAVRE? Tukaj je pravilen način

Trendi

Američanka Mary Frances Kennedy Fisher je veljala za eno najvplivnejših kulinaričnih strokovnjakinj 20. stoletja. Čeprav je umrla leta 1992, so njeni nasveti še danes presenetljivo aktualni. Pred kratkim je bila znova izdana njena znana knjiga How to Cook a Wolf (Kako skuhati volka) iz leta 1942, v kateri razkriva številne zanimive kuharske trike. Med drugim pojasnjuje, da večina ljudi jajca pripravlja napačno, saj izraz "kuhati jajca" sploh ni pravilen. Po njenem mnenju se skrivnost popolno kuhanih jajc skriva v počasnem segrevanju in enakomernem kuhanju, ne v vreli vodi.

Ko jajce položimo v že vrelo vodo, se beljak takoj skuha, medtem ko rumenjak ostane delno surov. Cilj je, da se vsi deli jajca segrejejo enakomerno in hkrati.

Zato priporoča dve metodi, ki po njenem mnenju prineseta najboljše rezultate.

Prva metoda:

Da bi preprečili pokanje lupine, jajce najprej prelijte s hladno vodo, nato ga prenesite v že vrelo vodo. Kuhajte ga na nizki temperaturi toliko časa, kolikor želite. Po njenih besedah se bo jajce skuhalo enako hitro kot pri običajnem postopku, vendar bo rezultat enakomerneje kuhano jajce.

Druga metoda:

Jajce položite v manjšo posodo in ga prelijte s hladno vodo. Nato vodo hitro segrejte; ko zavre, je jajce že kuhano in pripravljeno za uživanje. Slabost te metode je, da je lupino nekoliko težje olupiti, vendar so jajca pripravljena na ta način mehkejša, zato je ta pristop primeren za tiste, ki ne marajo trdo kuhanih jajc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija